Artrose van de schouder | Snel een diagnose en behandeling (2024)

Bijschouderartroseis er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Het kraakbeen in uw schouder begint te slijten en dit kan leiden tot pijnklachten. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam kunt u op korte termijn bij onze specialisten terecht voor een diagnose en een behandeling.

Wat is artrose van de schouder?

Artrose van de schouder is een aandoening waarbij het kraakbeen in het schoudergewricht slijt. Kraakbeen is een glad, elastisch weefsel dat de uiteinden van de botten bedekt en helpt bij soepele, pijnloze bewegingen van het gewricht. Bij schouderartrose verdwijnt dit kraakbeen geleidelijk, waardoor de botten tegen elkaar schuren.

Klachten bij artrose van de schouder

Wanneer u last heeft van schouderartrose, kunt u één of meer van onderstaande klachten ervaren:

Pijn en stijfheid: Veelvoorkomende klachten van schouderartrose zijn pijn en stijfheid. Deze klachten treden vooral ’s ochtends op of wanneer u langere tijd niet bewogen heeft. De stijfheid kan het moeilijk
maken om uw arm te bewegen.

Zwelling: Ook zwelling in de schouder kan het moeilijk maken om uw arm te heffen of te draaien.

Bewegingsbeperkingen: Als gevolg van de artrose wordt het moeilijker om te bewegen en uw arm te heffen, draaien of achter uw rug te brengen.

Krakend geluid: Sommige mensen met schouderartrose ervaren een krakend of knarsend geluid tijdens het bewegen van de schouder.

De ernst van de klachten kan variëren van persoon tot persoon.

Hoe ontstaat artrose?

Artrose van de schouder ontstaat meestal door een combinatie van factoren. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

Geslacht: Vrouwen hebben over het algemeen een hoger risico op het ontwikkelen van artrose dan mannen, vooral na de menopauze vanwege hormonale veranderingen.

Leeftijd: Naarmate we ouder worden, neemt de kans op artrose toe. Dit komt doordat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten na verloop van tijd begint te verslechteren.

Eerdere blessures: Letsel aan een gewricht, zoals een breuk of een scheur in een gewrichtsband, kan het kraakbeen beschadigen en het risico op artrose op latere leeftijd verhogen. Mensen met artrose in andere gewrichten hebben ook een verhoogde kans op artrose van de schouder.

Langdurige zware belasting: Activiteiten die herhaaldelijk druk uitoefenen op de gewrichten, zoals zwaar tillen, kunnen bijdragen aan de slijtage van het kraakbeen.

Erfelijke aanleg: Sommige mensen hebben van nature zwakker kraakbeen of een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van artrose.

Hoewel deze factoren het risico op het ontwikkelen van artrose kunnen vergroten, kan het ook voorkomen bij mensen zonder bekende risicofactoren. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, regelmatig te bewegen en letsel aan gewrichten te voorkomen om het risico op artrose te verminderen

Hoe weet ik of ik schouderartrose heb?

Wanneer u vermoedt dat u last van artrose van de schouder heeft, neemt u contact op met de huisarts. De huisarts zal uw klachten met u bespreken en uw schouder onderzoeken. Afhankelijk van de uitkomst van dit lichamelijk onderzoek, onderzoekt de huisarts verder of verwijst hij u door naar een orthopedisch chirurg.

De huisarts of orthopedisch chirurg kan röntgenfoto’s laten maken. Op een röntgenfoto is kraakbeen niet te zien, maar een foto laat wel de afstand tussen de botdelen zien. Als die te dicht bij elkaar liggen, kan dit betekenen dat het kraakbeen dun is of zelfs ontbreekt. Ook is te zien of er botuitsteeksels zijn.

Wat mag u niet doen bij schouderartrose?

Artrose kan een aanzienlijke invloed hebben op uw dagelijkse leven, vooral wanneer het uw schouders treft. Het is belangrijk om te weten welke activiteiten u beter kunt vermijden om verergering van de klachten te voorkomen:

Overbelasting: Vermijd zware lichamelijke activiteiten die de schouder extra belasten, zoals zwaar tillen.

Ongecontroleerd gebruik van pijnstillers: Het langdurig gebruik van bepaalde pijnstillers zonder medisch advies kan schadelijk zijn.

Langdurig in dezelfde positie blijven: Dit kan de stijfheid verergeren. Probeer daarom regelmatig van houding te veranderen.

Wat mag u juist wel doen bij schouderartrose?

Hoewel schouderartrose beperkend kan zijn, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten en uw mobiliteit te behouden. Hier zijn enkele aanbevelingen:

Regelmatige, lichte beweging: Activiteiten zoals wandelen, zwemmen, en lichte krachttraining kunnen de spieren rondom uw schouder versterken zonder overmatige belasting.

Oefeningen en fysiotherapie: Specifieke oefeningen kunnen de flexibiliteit en kracht van uw schouder verbeteren. Een fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Hulpmiddelen gebruiken: Het gebruik van hulpmiddelen, zoals een aangepaste stoel of kussen, kan helpen om de druk op uw schouder te verminderen.

Behandeling van artrose in de schouder

De behandeling van schouderartrose varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening en uw behoefte. Enkele veelvoorkomende behandelingsopties zijn:

Pijnstillers: Voorbeelden zijn paracetamol en ibuprofen.

Fysiotherapie: Gerichte oefeningen kunnen helpen om de spieren rondom uw schouder te versterken en de bewegingsvrijheid te verbeteren.

Leefstijlaanpassingen: Aanpassingen in dagelijkse activiteiten om de schouder te ontlasten en de symptomen te beheersen.

Chirurgische ingrepen: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Deze operatie kan plaatsvinden bij Medisch Centrum Jan van Goyen. Een voorbeeld is het plaatsen van een schouderprothese.

Ervaart u artrose van uw schouder?

Ons team van orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten helpt u graag om uw pijn te verlichten en uw mobiliteit te verbeteren. Een behandeling bij Medisch Centrum Jan van Goyen brengt verschillende voordelen met zich mee:

✓ Korte wachttijden

Gemiddeld kunt u binnen 1 week bij ons terecht voor uw eerste consult. Wij vinden het belangrijk dat u niet onnodig lang met klachten loopt. Wij doen daarom ons best om uw eerste consult zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Vervolgens kunt u ook voor een behandeling op zeer korte termijn bij ons terecht.

✓ Nauwe samenwerking met OLVG

Onze artsen werken nauw samen met de artsen van OLVG, omdat wij dochteronderneming van OLVG zijn. Door deze samenwerking kunnen wij u altijd de juiste zorg bieden op de juiste plek.

✓ U treft steeds dezelfde arts

Wij streven ernaar om iedere afspraak bij dezelfde arts te laten plaatsvinden. Hij of zij maakt een persoonlijk behandelplan op maat voor u.

✓ Vergoed door uw zorgverzekeraar

Medisch Centrum Jan van Goyen werkt samen met OLVG en heeft met vrijwel alle zorgverzekeraars afspraken. De meeste behandelingen die wij uitvoeren, worden door uw zorgverzekeraar vergoed. Toch adviseren we u van tevoren bij uw verzekeringsmaatschappij te informeren of een behandeling wordt vergoed. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heeft u altijd een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

Voor de behandeling van artrose bent u bij ons in goede handen.

Artrose van de schouder | Snel een diagnose en behandeling (1)

Neem contact op

Heeft u vragen over de behandeling van uw schouderklachten of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 020 305 5817 of vul het contactformulier in. Heeft u al een verwijzing? Dan kunt u op korte termijn bij ons geholpen worden.

Boek een afspraak

Wanneer uw huisarts u doorverwijst naar ons medisch centrum, dan nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. Tevens kunt u zelf uw afspraak inplannen via dit formulier. Houd hiervoor uw Zorgdomein (ZD) nummer bij de hand. Deze vindt u op de brief of de bevestiging die u van Zorgdomein heeft ontvangen.

Bent u doorverwezen?
Plan zelf online uw afspraak

Artrose van de schouder | Snel een diagnose en behandeling (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6562

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.