Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ | BBQ recepten (2024)

FacebookInstagram

Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ | BBQ recepten (1)

Door Bart van Heulen

Echt weer een topsnack van de barbecue als je het mij vraagt. Ik dacht ik heb nu al zo’n lange tijd geen snack recepten gemaakt dat het er wel weer eens tijd voor was. ik had overigens ook nog geen recept met kipgehakt dus dacht dan is het een mooi moment om dit te introduceren en aanvullend ben ik zelf een groot fan van de mediterrane keuken. Mooi hoe je met relatief weinig ingredienten hele mooie smaken naar boven kunt toveren. Althans dat is wat ik er zo mooi aan vind. Ben je nu benieuwd naar dit recept voor deze mediterrane kipgehaktballetjes met een koude tomaten dipsaus? Lees dan lekker verder!

Wat maakt deze Mediterrane kipgehaktballetjes zo speciaal?

De basis van deze gehaktballetjes bestaat uit kwalitatief kip gehakt, dat we op smaak brengen met een combinatie van mediterrane kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn. Deze kruiden zorgen voor een heerlijke volle smaak die perfect samengaat met de koude tomatendipsaus die we maken die naast een aantal van deze kruiden ook limoen bevat wat heerlijk fris is. We vormen de kipgehakt balletjes daarnaast met een bolletje verse mozzarella in het midden. Echt een explosie van smaken op het moment dat je dipt en een hap neemt. We maken de kruidenmix overigens compleet zelf in dit recept met kruiden vanVan Beekum Specerijen. Kwalitatief en voor de juiste prijs.

Indirecte bereiding

We bereiden dit gerecht indirect op de barbecue wat betekend dat de gehaktballetjes geen enkel moment in direct contact komen met de hitte van de kolen. We doen dit in een kamado barbecue doormiddel van een platesetter en bij een kogel barbecue zorg je dat je de helft van de barbecue voorziet met houtskool zodat je de gehaktballetjes op de andere helft kan leggen. Wanneer je vervolgens de deksel sluit creëer je een soort oven effect wat de balletjes rondom doet garen. Zo heb je ook veel meer controle en rust dan een bereiding op direct vuur.

Dus, hoe maak je deze kip gehaktballetjes met tomatendipsaus?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen.

Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ | BBQ recepten (2)

Afdrukken Pin

Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ

Heerlijke mediterrane kip gehaktballetjes met een zelfgemaakte koude tomatendipsaus. Een heerlijke frisse BBQ snack die geweldig zomers is maar ook gewoon in de winter kan als je van mediterrane smaken houd zoals ik doe.

Gang Borrelhapje, Snack

Keuken Grieks, Italiaans, Mediterraans, Mediterrane, Spaans

Trefwoord gehaktballetjes bbq, kip gehaktballetjes

Voorbereidingstijd 25 minuten minuten

Bereidingstijd 1 uur uur

Totale tijd 1 uur uur 25 minuten minuten

Porties 4 personen

calorieën 400kcal

Kosten 15 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 600 gram kip gehakt
  • 1 bakje kleine mozzarella bolletjes
  • 1 beschuit of 3 eetlepels paneermeel

Voor de tomatendipsaus

  • 1 pakje tomaten frito naturel (heinz)
  • 1 limoen
  • 1 takje basilicum

Voor de kruidenmix

  • 1 eetlepel fijn zeezout
  • 1 eetlepel peper gemalen
  • 1 eetlepel licht bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Instructies

  • We maken allereerst de mediterrane BBQ rub voordat we aan alle andere stappen beginnen. We mengen alle kruiden uit het recept in een schaaltje goed door elkaar. Mocht je nu hele grove gedroogde tijm en rozemarijn hebben? Dan is het een goed idee deze eerst even door de vijzel heen te halen om het echt fijn te maken.

    Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ | BBQ recepten (3)

  • Vervolgens pakken we een mengkom en doen we hier het kipgehakt in en knijpen we het beschuitje hierover kapot. Mocht je dit niet in huis hebben dan kan je natuurlijk ook wat paneermeel gebruiken. Dit heeft een soorgelijk effect. Kneed de boel nu goed door elkaar.

    Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ | BBQ recepten (4)

  • Nu is het tijd om de kip gehaktballetjes te vormen. We plaatsen binnen het kip gehakt een bolletje mozzarella en vouwen vervolgens het gehakt er goed om heen. Rol hierna het balletje nogmaals helemaal door je handen zodat de buitenkant mooi egaal is. Dit zorgt er dan weer voor dat de mozzarella zo goed mogelijk binnen boord blijft tijdens de bereiding.

    Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ | BBQ recepten (5)

  • Op het moment dat je alle gehakt balletjes hebt gevormd is het tijd om ze te voorzien met een laagje van je zelfgemaakte BBQ rub. Ik strooi dit er licht overheen en druk het verder niet aan. Je hoeft de BBQ rub er ook niet heel dik op te doen, zolang de gehakt balletjes maar aan alle kanten bedekt zijn.

    Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ | BBQ recepten (6)

  • Nu is het tijd om de tomaten dipsaus te maken. We mengen de inhoud van het pakje tomaten frito met 2 theelepels van de zelfgemaakte kruidenmix. Vervolgens knijpen we hier het sap van een halve limoen doorheen en roeren we het geheel goed door. We toppen dit af met een takje basilicum en zetten dit terug in de koelkast.

    Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ | BBQ recepten (7)

  • Nu is het tijd om de gehaktballetjes op de BBQ te leggen. We steken de barbecue eerst aan en gaan voor een indirecte setup met een koepeltemperatuur van 140 graden Celsius. Als de barbecue deze temperatuur heeft bereikt mogen de balletjes erop en mag je de deksel sluiten. We gaan voor een kerntemperatuur van 75 graden Celsius, dit duurt ongeveer 45 min tot 1 uur. Een klein advies, meet niet te vaak. Want je hebt kans dat de zachte mozzarella dan helemaal uit de balletjes loopt en dit zou natuurlijk zonde zijn!

    Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ | BBQ recepten (8)

  • Serveer de kip gehaktballetjes met de tomaten dipsaus op een mooi bordje en geniet ervan! Maar dat gaat vast en zeker wel lukken.

    Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ | BBQ recepten (9)

Heb je deze kip gehaktballetjes zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit mediterraanse barbecue recept ook geïnteresseerd in andere recepten voor op de BBQ? Wij hebben inmiddels meer dan 150 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot echte grote BBQ klassiekers. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

Groene asperges van de BBQ

Groene asperges van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Groene asperges op de BBQ, een van de meest gezochte bijgerechten op het internet.

Smash burgers met rode uien chutney

Smash burgers met rode uien chutney Facebook Instagram Door Bart van Heulen Poahhhh, dit is er weer een voor in de boeken hoor! Smash burgers

Varkenswangen stoofvlees van de BBQ

Varkenswangen stoofvlees van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Varkenswangen stoofvlees van de BBQ, een gerecht waarbij de rijke smaak van iberico varkenswangen

Flank steak met romesco saus

Flank steak met romesco saus Facebook Instagram Door Bart van Heulen Weer eentje voor in de boeken, de recepten boeken van Turn Don’t Burn. Dit

Laat hier je review achter

Facebook-fInstagramLinkedin-in

Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ | BBQ recepten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 6034

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.